Problemstillinger knyttet til forskrivning av legemidler på § 2 på blå resept til barn
Innføring av overtredelsesgebyr for behandlere ved forskrivning i strid med forskrift har medført større usikkerhet rundt forskrivning av legemiddel på blåresept til barn. Vi har tatt noen problemstillinger videre med Statens legemiddelverk.
Vi har oppfattet at det råder en del usikkerhet rundt forskrivning av legemidler på blå resept til barn. Saken om innføring av overtredelsesgebyr for behandlere som forskriver legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med regelverket, har aktualisert dette ytterligere. Vi skjønner uroen for å forskrive legemidler i strid med forskrift, og har derfor valgt å ta noen av problemstillingene vi opplever videre med Statens legemiddelverk.
Forhåndsgodkjent refusjon
Et legemiddel som har forhåndsgodkjent refusjon etter § 2 i blåreseptforskriften er ført opp på «refusjonslisten». Disse legemidlene finner du ved å søke i Legemiddelverkets refusjonssøk.
Eksempel:


For at et legemiddel skal kunne skrives ut på blå resept må følgende krav være oppfylt:
- Legemidlet må stå på refusjonslisten
- Tilstanden legemidlet skal brukes for må stå oppført under refusjonsberettiget bruk
- Pasientens diagnose må omfattes av en av de oppgitte refusjonskodene
- Eventuelle refusjonsvilkår må også være oppfylt
- Pasienten må ha behov for, eller det er en risiko for, gjentatt behandling over en langvarig periode
Legemidlet er forhåndsgodkjent (§ 2), men brukes utenfor godkjenning (off label)
Men hva gjelder dersom man har et barn som trenger et legemiddel der det av preparatomtalen fremgår at legemidlet ikke er godkjent for bruk til barn eller dersom man velger å bruke en annen dosering enn det som er oppgitt i preparatomtalen?
Statens legemiddelverk bekrefter at med mindre annet er spesifisert under refusjonsberettiget bruk kan legemidlet i disse tilfellene forskrives på blå resept. Refusjonsberettiget bruk angir ofte en innskrenkning i forhold til refusjonskoden som er oppgitt. Dersom det i refusjonsberettiget bruk står «til voksne» eller «til pasienter over 18 år», skal ikke preparatet refunderes til barn uten individuell stønad (§3).
Pasientens diagnose er usikker eller uavklart
I de tilfellene der man ved forskrivning ikke kan sette en sikker diagnose og der behandlingsstart og effekten av denne vil kunne være med på å gi pasienten en diagnose er det, ifølge Statens legemiddelverk, innenfor å bruke refusjonskoden tilsvarende den diagnosen man tester for.
Kilder:
§2 Forhåndsgodkjent refusjon – Helsedirektoratet: https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/folketrygdloven-kap-5/folketrygdloven--5-14-legemidler-naeringsmidler-og-medisinsk-forbruksmateriell
Forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv. (blåreseptforskriften) https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-06-28-814
Personlig kommunikasjon med Statens legemiddelverk (februar 2022).