Hopp til hovedinnholdet

Nettverket har flere nyttige ressurser som kan være til hjelp på våre MAMBA-sider: MAMBA – Manipulering av medisiner til barn.

Vi har per i dag ikke lagt ut egne råd for antibiotika, men vær obs når man manipulerer antimikrobielle legemidler at dette kan gi sensibilisering av helsepersonell/utvikling av allergi.

Det er penicillinmangel også i utlandet, i England har de laget informasjon om deling og knusing (og maskering av smak) som kan være et godt hjelpemiddel:
Using solid oral dosage form antibiotics in children – SPS - Specialist Pharmacy Service – The first stop for professional medicines advice

Konkrete råd ang fenoksymetylpenicillin (oversatt fra den engelske siden):

Dispergering og knusing av tabletter:
Tablettene er filmdrasjert, men kan løses i vann, eller knuses og blandes med drikke eller bløt mat.
Men OBS: knusing av tabletter skal ikke gjøres av personer med penicillin allergi.

Dispergering av tablett i vann:

Legg tabletten i en 10 ml sprøyte
Trekk opp ca 5 ml vann
Rist godt, dette kan ta litt tid.
Gi dosen til barnet. Sikre at rester også blir gitt ved å trekk opp litt mer vann i sprøyten og gi også dette.

Maskering av smak:
Den dispergerte eller knuste tabletten vil smake bittert, så det kan være nyttig å bruke en sterk smaksatt drikke (feks solbær) eller mat som barnet liker (syltetøy, eplesmoothie, yoghurt). Bruk en liten mengde slik at barnet får i seg hele mengden. Bruk perorale sprøyter ved flytende medisin. Gi medisinen rett etter at det er blandet ut med mat eller drikke.

I dette dokumentet er det også utarbeidet råd for bruk av tabletter/kapsler når det ikke er tilgjengelig flytende formuleringer Using-solid-dosage-forms-of-antibiotics-when-liquid-preparations-are-not-available-FINAL.pdf (wales.nhs.uk).

Publisert: 21. des. 2022 — Oppdatert: 2. jan. 2023