Hopp til hovedinnholdet

Artralgi, myalgi og ryggsmerter oppgis som svært vanlige bivirkninger av isotretinoin, særlig hos ungdom. Økte verdier av kreatinkinase (CK) i serum er også rapportert, spesielt hos pasienter som driver med intens fysisk aktivitet. I følge UpToDate er nivået av CK forhøyet hos rundt 15-50 % av pasienter med isotretinoin-indusert myalgi.

Det er per i dag ingen spesifikke retningslinjer for evaluering av CK hos pasienter som behandles med isotretinoin. Forfatterne av en oversiktsartikkel fra 2019 om CK-stigning og rabdomyolyse ved bruk av isotretinoin fremhever at det ikke er nok evidens for å si at trening (eller andre kjente årsaker til CK-stigning) er en absolutt eller relativ kontraindikasjon for isotretinoin-behandling. Det er nødvendig med mer dokumentasjon for å kunne si noe om hvilke pasientgrupper som kan ha nytte av regelmessig CK-evaluering under isotretinoin-behandling, og også for å gi råd om hvordan tilfeller med CK-stigning bør håndteres. Yngre, mørkhudede, mannlige atleter har trolig høyest risiko for CK-stigning ved bruk av isotretinoin, og inntil mer er kjent kan det være hensiktsmessig at risikopasienter (for eksempel mannlige idrettsutøvere) får en evaluering av CK-nivå både før og under behandlingen.

RELIS konkluderer med at isotretinoin kan gi signifikant økning i CK-nivå, og en synergistisk effekt av isotretinoin og trening på risiko for utvikling av rabdomyolyse er mulig. Økende bruk av isotretinoin gjør det ekstra viktig med økt oppmerksomhet på denne potensielle bivirkningen hos personer som er svært fysisk aktive. Pasienter bør opplyses om å raskt ta kontakt med lege ved uttalte muskelsmerter eller andre muskelsymptomer, og CK bør også måles ved tegn til påvirkning av lever- og/eller nyrefunksjon.

Forsdahl S, Nordmo E. Isotretinoin og risiko for rabdomyolyse hos fysisk aktiv ungdom. www.RELIS.no (publisert 06.12.2022)

Publisert: 20. des. 2022 — Oppdatert: 28. feb. 2023