Skip Navigation LinksLegemidler til barn > Nyheter > Fastlegen informerer - Movicol er ikke bare Movicol

Fastlegen informerer - Movicol er ikke bare Movicol

Denne saken er tidligere belyst i nyhetsbrevet i forbindelse med mangel på Movicol og/eller Movicol Junior. Den er imidlertid stadig aktuell av flere årsaker.

Nettverkets fastlege Inga Marthe Grønseth skriver: 

Obstipasjon hos barn er en tilstand som de fleste fastleger har mye erfaring i å behandle. Mange av de små pasientene får resept på Movicol, som angis som førstevalg for barn fra to år med kronisk obstipasjon av både Norsk elektronisk Legehåndbok og pediatriveilederen. Men, det kan være vanskelig å vurdere hvilken type Movicol som er best for den enkelte, da både smakspreferanser og tilgjengelighet kan variere.

Det kan være nyttig å vite at Movicol for voksne også kan brukes til barn, og en halv pose Movicol kan erstatte en hel pose Movicol junior. Movicol for voksne har sitronsmak, og inneholder et kunstig søtningsstoff, mens Movicol junior har en nøytral smak. 

Dersom pulveret løses opp i mindre mengde væske enn angitt på pakken, er det grunnet elektrolyttinnholdet viktig å sørge for at minimum angitt mengde væske inntas i tillegg.

Movicol kan kjøpes reseptfritt på apotek, men er da betydelig dyrere enn i større reseptbelagt pakning. 

Ved kronisk forstoppelse som har vedvart i mer enn tre måneder kan individuell refusjon etter §3 søkes hos HELFO.

Kilde/les mer: 

Norsk elektronisk legehåndbok. Forstoppelse hos barn. https://legehandboka.no/ (Sist oppdatert: 31.jan. 2022).

Tips oss gjerne dersom det er noe som kan være viktig å formidle videre i denne sammenhengen. Send oss da en e-post: post@legemidlertilbarn.no

Fastlegen oppfordrer allmennlegene til å gjøre seg kjent med nettverkets nettside www.legemidlertilbarn.no. Her finnes det flere viktige ressurser som også er svært nyttige i allmennpraksis!