Klinisk farmasøyt Hilde Frøyland har formulert noen tanker om hvorfor helsepersonell bør løfte frem bivirkningssamtalen og hvordan det kan gjøres. Kronikken kan leses her.
Det løftes frem at pasient/pårørende ofte har behov for mye informasjon om mulige bivirkninger, og de har også rett til informasjon om bivirkninger for å kunne ta et informert valg. Helsepersonell kan på den andre siden være tilbakeholdne med å informere om bivirkninger, kanskje for å unngå at forventninger om bivirkninger gir bivirkninger – den såkalte nocebo-effekten. Pasient/pårørende kan imidlertid innhente informasjon fra en rekke kilder og nocebo-effekten forsvinner ikke selv om helsepersonell begrenser sin informasjon om bivirkninger.
For å få til en dialog om bivirkninger som gir tryggere pasienter, kan et godt utgangspunkt for helsepersonell være å spørre om hvilken, eller hvilke bivirkninger, pasienten frykter mest. Det er også viktig å koble virkning opp mot bivirkning, og forklare hyppigheten av ulike bivirkninger.
I tillegg til kronikkens temaer så kan det også være tilfeller der opplæring i tegn på spesielle bivirkninger kan øke tryggheten hos både pasient/pårørende og helsepersonell for at utfallet av behandlingen blir best mulig. Økt bivirkningskunnskap kan øke pasient/pårørendes trygghet på at behandlingen er til nytte og hvordan de skal håndtere eventuelle bivirkninger som oppstår.
Referanse:
H. Frøyland. Bivirkningssamtalen bør tones opp. Kronikk i Dagens medisin 01/02-utgaven 2021.