Skip Navigation LinksLegemidler til barn > Nyheter > Fastlegen informerer - nesestell for å lette pustebesvær

Fastlegen informerer - nesestell for å lette pustebesvær

Sesongen for luftveisinfeksjoner er over oss. Heldigvis trenger de færreste av barna innleggelse, men mange av de minste kan ha nytte av godt nesestell for å puste bedre. Hva menes med dette?

Nettverkets fastlege Inga Marthe Grønseth skriver: 

De minste barna puster hovedsakelig gjennom nesen, og når denne tettes blir ikke bare respirasjon, men også næringsinntak vanskeligere for barnet.

Samtidig anbefales ikke slimhinneavsvellende nesedråper brukt til barn under 2 år grunnet større følsomhet for bivirkninger fra hjerte/karsystemet samt uro og søvnproblemer. 

Det anbefales derfor godt nesestell for å lette pustebesvær og bedre næringsinntak. Hvert nesebor dryppes da med saltvann, og man aspirerer skånsomt med nesesug (kjøpes på apotek) etter ca 1 minutt. Dette kan utføres mange ganger daglig og gjerne før måltider. 

Se også tiltakskort for å vurdere småbarn med akutte pustebesvær, laget av Chris Inchley og kolleger ved Ahus. Dette er et nyttig verktøy for å hjelpe allmennleger, legevaktsleger og barneleger i hele landet når de skal vurdere småbarn med akutt pustebesvær: Tiltakskort for luftveisinfeksjoner fra kompetansebroen (AHUS).

Tips oss gjerne dersom det er noe som kan være viktig å formidle videre i denne sammenhengen. Send oss da en e-post: post@legemidlertilbarn.no

Fastlegen oppfordrer allmennlegene til å gjøre seg kjent med nettverkets nettside www.legemidlertilbarn.no. Her finnes det flere viktige ressurser som også er svært nyttige i allmennpraksis!