Skip Navigation LinksLegemidler til barn > Nyheter > Bruk av Dentinox bør begrenses

Bruk av Dentinox bør begrenses

RELIS minner om at bruken av Dentinox NAF bør begrenses etter å ha mottatt en ny bivirkningsmelding hvor det mistenkes at Dentinox NAF har gitt methemoglobinemi hos et lite barn.

Dentinox NAF oppløsning brukes som lokalbedøvende ved tannfrembrudd hos små barn, og selges reseptfritt i apotek. Dentinox NAF inneholder blant annet 0,5% av benzokain, som er lokalbedøvende. Benzokain absorberes ikke i stor grad systemisk i forhold til andre lokalbedøvende, selv etter peroralt inntak, og virker som overflateanestetikum.  

I 2012 anbefalte Statens Legemiddelverk å begrense bruken av Dentinox til barn under 2 år på grunn av risikoen for en sjelden, men potensielt alvorlig bivirkning av benzokain; methemoglobinemi. Dette ble gjort på bakgrunn av en anbefaling fra FDA, hvor det var rapportert flere tilfeller av bivirkningen.

Methemoglobinemi fører til at oksygen ikke transporteres godt rundt i kroppen. Dette vil kunne føre til symptomer som for eksempel blekhet, blåfarget hud/lepper/negler, tretthet, og rask hjerterytme, men også mer alvorlige symptomer som i verste fall kan føre til fatalt utfall. Symptomene kan komme raskt, bare minutter etter påføring av benzokain, men det kan også ta lengre tid. Spedbarn er i større grad disponert, da enzymene som omgjør methemoglobin tilbake til hemoglobin ikke er fullt utviklet.

RELIS anbefaler, som SLV i 2012, å fremme ikke-medikamentell behandling til små barn med kløende gommer. Kalde biteringer trekkes frem som lindrende behandling. Det er også viktig at foreldre kjenner til bivirkningen, og at lege kontaktes dersom barnet skulle få slike symptomer. Apotekpersonell bør være kjent med bruk av benzokain som lokalbedøvende til små barn med tannfrembrudd, samt potensielle bivirkninger.

Ved mistanke om methemoglobinemi som følge av bruk av Dentinox, skal dette meldes som bivirkning til RELIS.

Se hele saken hos RELIS her.