Skip Navigation LinksLegemidler til barn > Helsepersonell > Oppslagsverk > KOBLE: Kunnskapsbasert oppslagsverk om barns legemidler

KOBLE: Kunnskapsbasert oppslagsverk om barns legemidler


KOBLE, kunnskapsbasert oppslagsverk om barns legemidler. Dette er primært et doseringsverktøy, men det vil også inneholde noe informasjon om praktisk håndtering av legemidler som skal gis til barn. Etter planen skal KOBLE publiseres i løpet av desember 2020.

Oppslagsverket vil bli fritt tilgjengelig for alle på www.koble.info. Det er ment for fastleger, sykehusleger, farmasøyter og sykepleiere som skal ordinere, ekspedere eller gi legemidler til barn, altså ett felles oppslagsverk for alle. Oppslagsverket vil bli en oversatt versjon av det nederlandske Kinderformularium, men tilpasset norske forhold. Og det er disse tilpasningen det jobbes med nå.

Foruten Nettverket, står Norsk Barnelegeforening, Norsk legemiddelhåndbok og Statens legemiddelverk bak dette doseringsverktøyet.  

TIPS! Har du lyst å ta i bruk Kinderformularium i påvente av KOBLE? Se oppskrift under. Har du tilbakemeldinger på innholdet i Kinderformularium så send dette gjerne til post@koble.info.

Hvordan åpne og oversette kinderformularium til norsk på en PC: 

Åpne nettleseren Chrome og skriv inn www.kinderformularium.nl. Øverst til høyre kan man bruke oversetter-verktøyet til å oversette sidene til norsk (se bildet under).

Viktig informasjon angående oversettelse av kinderformularium ved bruk av google translate: Det har blitt oppdaget feil i oversettelsen fra nederlandsk til norsk ved bruk av google translate i nettleseren Chrome. Feilen som oppstod var at oversettelsen ikke tok med seg et komma til den norske versjonen. Det aktuelle legemidlet der feilen oppstod var triptorelin der en dose på 1,875 mg/dose ble til 1875 mg /dose. Denne feilen er meldt tilbake til Kinderformularium. Merk derfor at man må sjekke den originale, ikke-oversatte versjonen, altså den nederlandske siden, dersom det dukker opp en uvanlig dose. 


Bildet er hentet fra presentasjonen om KOBLE som Cathrine Kjeldby-Høie holdt for Norsk Barnelegeforenings vårmøte i Tønsberg i juni 2019, du finner denne her.

Hvordan åpne og oversette Kinderformularium til norsk på mobiltelefon (Iphone og Android): 

Dersom man har en Android mobiltelefon kan man åpne nettleseren (som er chrome) og skrive inn www.kinderformularium.nl. Det vil da komme opp et valg om å oversette siden til norsk nederst på skjermen.   

Dersom man har en Iphone mobiltelefon må man gå inn på «App Store» og laste ned «Chrome» som app. Gå inn i Chrome-appen, og skriv inn www.kinderformularium.nl, og velg «Norsk» nederst på skjermen for å få nettsiden oversatt til norsk. 

Dersom man har en annen telefon enn Iphone eller Android kan man enten prøve å se om oversettelsen kommer direkte i nettleseren eller om det er nødvendig å laste ned chrome som app. 

På både Iphone og Android mobiltelefon vil det se ut omtrent som vist på bildet her: